Till föräldrar
Tillsammans gör vi Svea till den bästa klubben!
Vi vill att Svea ska vara Stockholms bästa klubb för såväl åkare, tränare som föräldrar. Träningen ska vara utvecklande utefter åkarens förmåga och vilja och genomsyras av glädje, glöd och gemenskap.
Svea är en ideell förening där endast tränarna avlönas. Vi föräldrar engagerar oss helt utan ekonomisk ersättning för att ge en utvecklande och värdefull fritid till våra barn och ungdomar. Det finns många uppgifter utöver de rent träningsrelaterade som behöver utföras för att verksamheten ska fungera; istider ska förhandlas med kommunen, ekonomin ska skötas, dialog ska hållas med konståkningsförbundet och andra klubbar.
Shower, läger, tester och tävlingar ska planeras och genomföras, sociala medier och hemsida ska uppdateras... Som förälder till tävlingsåkare i klubben förväntas du bidra med din tid på olika sätt. Detta kommer att annonseras via mejl och på hemsidan. Vi vill att också du läser detta dokument noga då det innehåller viktig information om din roll som konståkningsförälder.
Som förälder i Svea konståkningsklubb vill vi att alla läser Svenska konståkningsförbundets handbok "Att vara konståkningsförälder".
Vägledning för föräldrar
Träning
- Du respekterar de beslut som tränare tagit. Klubben och träningsgruppen är som en skola där man för stunden överlåter ansvaret för sitt barn till föreningens tränare med allt vad det innebär av ordning och regler. Vill du framföra konstruktiv kritik till tränarna gör du det via mail till berörd tränare med kopia till styrelsen. Mellan passen har tränarna paus då de behöver vila och förbereda inför nästa pass.
- Varje termin håller gruppens ansvariga tränare utvecklingssamtal med åkaren där bland annat åkarens mål med konståkningen diskuteras. På dessa möten närvarar du som är förälder till åkare som är under 18 år.
- Våra duktiga tränare är alla utbildade enligt Svenska konståkningsförbundets riktlinjer och bestämmelser. På hemsidan kan du läsa mer om tränarna och deras bakgrund. Träningen är väl genomtänkt och anpassad efter varje åkares nivå. Överlämna ansvaret för den tekniska delen av träningen till tränaren. Tränarna lägger ner mycket tanke vid indelningen av grupperna. Främst är det åkarnas åkskicklighet och träningsvilja som avgör vilken grupp de tillhör, men kriterierna kan variera beroende på underlaget av åkare. Respektera tränarnas val av gruppindelning och fördelning av istider.
- Vid skada eller allvarligare sjukdom som påverkar träningsförmågan, samråder du och ditt barn med tränaren kring hur rehabilitering ska ske på bästa sätt. Detta är mycket viktigt då åkaren inte får träna på ett sätt som äventyrar hälsan. Återgång till träning sker efter bedömning av tränare som, i samråd med styrelsen, har rätt att neka en åkare att träna om tränaren bedömer att åkaren inte är fullt frisk eller är skadad.
- Respektera att omklädningsrummen är åkarnas egen zon, inga föräldrar är välkomna där. Behöver du som förälder hjälpa ditt barn så gör du lämpligast det utanför omklädningsrummen eller på läktaren.
- Om du som förälder vill stanna kvar i ishallen, finns det beroende på hall möjlighet att följa träningen från läktare eller café.
Tävling
- Tränarna väljer ut vilka tävlingar klubben åker på. Vissa år kan det bli fler tävlingar och andra blir det färre. Det kan bero på faktorer som vi som klubb inte kan påverka, t ex på hur stora vissa tävlingsklasser är och tillgång på domare.
- En tränare följer alltid med på tävling och sköter all kontakt med domarna. Som förälder är du välkommen att följa med som åskådare. Endast åkare och tränare är tillåtna i omklädningsrummen
Test
- Tränaren avgör när åkaren är redo för test och sköter även anmälan till dessa.
- En tränare följer alltid med på test och sköter all kontakt med domarna. Som förälder är du välkommen att följa med som åskådare. Endast åkare och tränare är tillåtna i omklädningsrummen.
Era barn
- Stötta era barn i deras utveckling att bli självständig. Ett led i utbildningen som konståkare är att så tidigt som möjligt klara sina åtaganden på egen hand (viss kommunikation med tränarna, skötsel av sin utrustning, dagsplanering m.m.).
- Du kan ”heja på” din dotter/son, men undvik att ”coacha”. Det är tränarnas roll att coacha.
- Se till att ditt barn äter och sover ordentligt för att undvika skador och sjukdomar.
- Svea Konståkningsklubb står för glädje, glöd och gemenskap. Det är viktigt att detta är något som alla i klubben känner igen sig i, såväl tränare som barn, ungdomar och föräldrar. Sättet att leva efter detta är att lyfta fram det positiva i samlingar, träningar, tester och tävlingar samt sträva efter att dämpa allvaret i situationer som kan upplevas pressande för åkarna. Det är sådant som ger energi och föder glädje hos våra åkare. Glöden kommer inifrån åkaren själv och grundas på framgång och en känsla av att lyckas. Därför är det viktigt att inte kritisera eventuella misslyckanden utan stärka och peppa när det inte gått åkarens väg. Då träning föder framgång är det viktigt att träningar prioriteras hos åkare och föräldrar, men odiskutabelt är det så att Svea Konståkningsklubb aldrig accepterar att det finns någon form av tvång med i bilden. Gemenskapen bygger på tillhörighet varför det är viktigt att glädjen alltid finns närvarande och att jämförelser åkare emellan inte sker.
Klubben
- Ställa upp på de arrangemang som Svea KK anordnar som t ex tävlingar, shower, läger med mera.
- Självklart respekterar du klubbens regler och de beslut som tränare och styrelse fattat. Tänk på att du även som förälder representerar Svea och att du i alla situationer bör vara att föredöme.
- Du är välkommen att höra av dig till styrelsen med förbättringsförslag och idéer. Gå in via kontaktformuläret på hemsidan eller mejla till info@sveakk.se
Funktionärspolicy
Vår populära skridskoskola är, tillsammans med våra roliga läger och fina föreställningar, viktiga inkomstkällor för Svea konståkningsklubb. Arrangemangen kräver förvisso många funktionärsinsatser, men i gengäld går över 200 000 kronor årligen tillbaka till föreningen. Med 70 aktiva åkare innebär det att funktionärsuppgifterna bidrar med nästan 3 000 kronor per år och aktiv (!).
Men det handlar inte bara om ekonomi
I dag är det inte lika självklart att ge sig ut på en spolad fotbollsplan eller plogad sjö som när vi var små. Barnens intresse är lika stort nu som då, men varken vintern eller kommunens resurser är som den en gång i tiden var. Därför ska vi vara stolta över att vår lilla klubb möjliggör för hundratals barn att få åka skridskor varje år.
Men det slutar inte där
Skridskoskolan är Sveas stora skyltfönster och plantskola för att hitta och attrahera nya och talangfulla åkare till föreningen - precis som det var för våra barn en gång i tiden. Och när våra barn växer upp och blir till ungdomar får de möjlighet att återvända till skridskoskolan som tränare. Här får våra ungdomar möjligheten att ta ansvar, samla på sig arbetslivserfarenhet och utveckla sitt ledarskap samtidigt som de stöttar sin förening.
Alla dessa möjligheter som en skridskoskola skapar är svårt att mäta i kronor och ören. Det är så långt mycket större än så. Men utan funktionärer finns ingen skridskoskola och därför har styrelsen tagit fram en funktionärspolicy som gäller för alla föräldrar med aktiva medlemmar i tävlingsklasser i Svea konståkningsklubb.
Policy och riktlinjer
Med Sveas nya funktionärspolicy vill styrelsen tydliggöra och förenkla vilka förväntningar som ställs på föreningens aktiva medlemmar.
- Tilldelning av funktionärsuppdrag sker av styrelsen eller ansvarig arbetsgrupp
- Som medlem förväntas du genomföra 4 funktionärsinsatser per år
- Föräldrar med flera aktiva barn behöver endast göra 4 funktionärsuppdrag per år
- Ungdomar från 16 år kan utföra uppdragen själva
- Om man inte kan genomföra sitt funktionärsuppdrag, är man själv skyldig att skaffa en ersättare med anknytning till Svea konståkningsklubb
- Den som lejer en ersättare är fortfarande ansvarig att uppgiften utförs
- För icke utförda uppdrag kommer debitering med 750 kr per ej genomfört uppdrag ske
- Eventuella ersättningar för överlåtelse av uppdrag, är helt de berördas ensak
- Om tillfälle ges, får en familj skriva upp sig på två pass under samma dag, och därmed tillgodoräkna sig två insatser
- Alla funktionärsinsatser kontrolleras och bokförs av styrelsen
Om ni har frågor, funderingar och idéer på hur vår verksamhet kan bli ännu bättre, hör av er direkt till styrelsen på info@sveakk.se så fortsätter vi dialogen.
Att vara funktionär på skridskoskolan
Som funktionär har du en viktig uppgift då du är den som åkare och föräldrar möter vid träningen och är klubbens ansikte utåt. Vi vill ju att våra nybörjare får en positiv upplevelse när de börjar sin ”karriär” som konståkare.
Din absolut viktigaste uppgift är att vara en trygg, närvarande och synlig vuxen som kan stötta åkarna och tränarna utanför isen.
Före träningen
- Öppna skåpet (kod erhålls per epost)
- Ta på den gula västen- så att du syns ordentligt!
- Hälsa på åkare och föräldrar.
- Var behjälplig ifall någon behöver låna hjälm, vantar etc. (Finns i skåpet).
- Se till så att ingen åkare går på isen innan tränarna är ute på isen.
- Släpp inte på någon åkare utan hjälm.
- Se till att inga föräldrar är kvar i hallen när träningen börjat och alla åkarna gått på isen.
Under träningen
- Stå synlig vid läktaren där du har uppsikt över isen.
- Möt upp vid sargdörren om åkare ramlat eller går av isen av annan anledning.
- Var tillgänglig för alla åkare som behöver hjälp. Kan vara att knyta om skridskorna, blåsa på ett ont knä, hämta förälder, vara sällskap om en åkare behöver vila etc.
- Hämta koner i skåpet om tränarna behöver det.
- Hämta akutväska i skåpet om det skulle behövas.
Efter träningen
- Se så att alla åkare möts upp av en förälder (det finns äldre åkare som tar sig själva till och från ishallen).
- Lämna den gula västen och ev. koner i skåpet.
- Lås skåpet!
Om du får frågor som du inte själv kan svara på, hänvisa frågorna till skridskoskoleansvarig som nås via mail skridskoskola@sveakk.se
Hoppas att du haft en trevlig stund med alla härliga åkare och tränare!