Hoppa till sidans innehåll

Att vara tävlingsåkare


Välkommen till en ny säsong!

Här finns lite information som kan vara bra att veta inför säsongen.

Säsongen delas upp i tre perioder försäsong, huvudsäsong och eftersäsong.

Schemat

Schemat syns direkt på hemsidan och finns även här. Det uppdateras ofta och ibland med kort varsel så det är viktigt att vara uppmärksam på ändringar. Ha gärna för vana att titta på schemat innan varje träning.

Frånvaro

Numera tar vi närvaro direkt på isen, enstaka frånvarotillfällen behöver inte längre anmälas. Om du blir sjuk eller får förhinder att medverka en längre tid, är det bra om du meddelar detta till din tränare.

Evenemang, tävling, extraträning samt läger i klubben regi

Under höstlov, jullov och sportlov har vi ofta tillgång till extra istimmar under dagtid. Dessa kan användas till att erbjuda extra träningtillfällen, programträning alt. anordna ett läger. Mer information om detta kommer på hemsidan under terminen.

Julshowen äger rum runt lucia, Vårshowen äger rum i slutet av huudsäsongen, vanligen sista veckan i mars.  Klubben har två år anordnat en egen tävling, Sveaskäret som varit en stjärntävling. 

Träning

Åkarna är indelade i träningsgrupper efter ålder och kunskap (inte efter vem man är kompis med). Tränarna lägger ner stort arbete på att göra så bra och jämna träningsgrupper som möjligt vilket skall respekteras. Vi strävar efter att inte göra om grupperna alltför ofta, men om barn utvecklas i olika takt eller att grupperna fylls på underifrån kan omflyttningar ske under terminen. Detta kan innebära att åkare får byta träningsdagar. Räkna alltid med att träningsmängd, tider och dagar ändras mellan försäsong, huvudsäsong och eftersäsong.

Före varje ispass skall åkare på egen hand värma upp minst 15 min för att undvika skador. Efter ispass skall åkaren ägna 5-10 min till stretching. 

Träningskläder

Som tävlingsåkare behöver du inte längre ha hjälm på dig. Om du har långt hår är det däremot obligatoriskt med uppsatt hår, tofs fläta eller motsvarande. Det viktiga är att inget hår hänger i ansiktet när du snurrar runt i piruetter osv.

Under isträning används tajta kläder. Mysbyxor eller tröjor med huva är inte att rekomendera, då du kan fastna med skridskon. Av samma anledning får inte kjol eller konståkningsklänning vara för lång. Kjol skall sluta väl ovan knä. Med tajta kläder kan tränaren också bedöma din teknik och hållning bättre.

Till fysträningen är det viktigt med anpassade kläder och joggingskor, välj kläder efter väder och aktivitet. Använd inte dina iskläder på fysen. Strumpbyxor, kjolar och klänningar kan slitas eller gå sönder. Glöm inte vattenflaska och hopprep!

Trivselregler

Kom i tid till träning.Har träningen börjat är det störande för tränaren och de andra barnen med eftersläntrare.

Vi är justa kompisar, vi har en god ton i omklädningsrum och på isen.

Vi fotar / filmar inte dom som inte vill.

Vi pratar svenska för allas delaktighet, både på och utanför isen.

Respektera alla åkare på isen och visa hänsyn. Åkare som åker sitt program har företräde övriga åkare aktar på sig.

Vi ber även speciellt föräldrar att respektera både tränarnas och åkarnas paus mellan träningspass. Undvik att klampa in i omklädningsrummen, utan kontakta hellre tränare per mail om nödvändigt. Allmänna frågor får ni gärna ställa till styrelsen antingen per mail eller direkt om vi är på plats.

Test

Klubben arrangerar test någon gång per termin. Däremellan åker tränare på test våra åkare till andra föreningar. Tränarna bestämmer när åkaren är redo att anmälas till test.

Om du testar för första gången, behöver du be styrelsen ordna en licens och ta med ett licensbevis till testet. Alla åkare behöver dessutom ha med sig sitt testkort. Testkort finna att köpa från förrådet för 20kr.

Testkortet är en värdehandling som du måste förvara säkert. Även om testresultat även lagras digitalt numera i IndTA så händer det att det matas in fel och då är testkortet bästa sätt att bevisa vad som gäller.

Avgifter

Tävlingsåkare faktureras månadsvis 10 månader om året, halva augusti till och med halva juni. Fakturering sker för innevarande månad. Den första fakturan kommer i augusti-september, efter det att schemat lagts och tränarna har meddelat vilka grupper som gäller. Den avser avser i regel både augusti och september. På samma sätt så avser maj-fakturan både maj och halva juni.

Nivån på träningsavgiften beror främst på träningsmängd.

Träningsavgiften sätts för en säsong och ändras normalt inte under säsongen. Skulle oväntade större förändringar ske som påverkar årets budget kan avgifterna komma att justeras. 

Under eftersäsongen har vi i regel mindre istid och det innebär att alla grupper får mindre träning på is. Avgifterna är oförändrade, de sätts för en hel säsong och slås ut på totala mängden träning under året. Vi har också större kostnader under för- och eftersäsong, då vi får betala för istiden.

Medlemsavgift i klubben kostar 50 kr/år. Licensavgift för tävlingsåkare kostar 350 kr/år och är en obligatorisk försäkring som klubben är skyldig att inneha för samtliga sina tävlingsåkare. Båda dessa avgifter faktureras i regel samband med den första fakturan för säsongen.

Anmälan till A-serien kostar 500 kr/halvår. Denna faktureras aktuella åkare separat.

Avgift vid uppsägning av plats

Uppsägning av sin plats sker skriftligen till styrelsen (This is a mailto link). En uppsägningstid på minst en kalendermånad tillämpas, d.v.s. t.o.m. den sista i nästföljande månad. Åkaren har rätt till ordinarie träning under hela uppsägningstiden.

Tävlingar

De olika tävlingsformerna indelas i Stjärntävlingar (C-åkare), Klubb-tävlingar (B-åkare), A-tävlingar (för A-åkare) samt Elitserien (för A-åkare som har kvalificerat sig till denna).

Tävlingsmusik och program får du av din tränare. Musiken väljs i samråd mellan åkare och tränare, så att båda känner sig nöjda. Normalt behålls samma musik i två år, men programmet justeras efterhand som du lär dig nya saker. Längden på programmet varierar beroende på tävlingsklass, kortast är minior C på 2 minuter. Vid byte av tävlingskategori byts normalt både musik och program eftersom du då behöver ett längre program. Ny kostnad för program tillkommer då.

Anmälan till tävling

När tränaren har meddelat att man är klar med sitt tävlingsprogram är man redo att börja tävla. Du behöver inte längre anmäla dig till de tävlingar som tränarna valt ut, istället avanmäler du dig från de tävlingar du inte kan/vill delat i. Se mer under tävlingsanmälan.

Praktiskt kring tävling

Till tävling används oftast tävlingsklänning (för flickor) som väljs så den passar både till musiken och åkarens stil. Det finns regler för hur tävlingskläder får vara (du riskerar poängavdrag eller diskvalificering om det strider mot regelverket). Den får tex. inte vara för lång, för teateraktig eller opassande för åldern. Samråd alltid med tränaren innan du köper tävlingskläder. Vantar används normalt inte under tävling. Långt hår skall vara uppsatt.

Under uppvärmningen på is och i väntan på prisutdelning, är det obligatoriskt med en klubbtröja. Det skall synas vilken klubb du representerar. Du skall även ha gympaskor, överdragskläder och hopprep med dig för uppvärmning utanför isen. Din musik skall du ha med dig på 2 CD skivor, en lämnas in till tävlingskansliet, en skall din tränare ha i reserv. CD-skivorna skall vara märkta med namn, klubb och tävlingsklass.

TävlingsdräktTävlingsdräkt

Två tävlingsklänningar från 1950-talet. 

 

Föräldrarengagemang

Det finns många arbetsuppgifter under året i en konståkningsförening. Endast tränare är avlönade,  allt annat arbete sker ideellt.  Samtliga föräldrar till tävlingsåkare förväntas därför hjälpa till på ett eller annat sätt. I samband med test, shower, läger och Sveatävlingen behövs många som hjälps år att arrangera. Föräldrar vars barn är anmälda till läger eller test förväntas kunna ställa upp och hjälpa under några timmar eller med inköp osv. Under året behövs ansvariga till skridskoskolan för närvaro, föräldrakontakt och märkesförsäljning. Vi behöver en engagerad grupp för att anordna försäljningar, sponsring och söka bidrag. I början av terminen kommer mer information om vad de olika arbetsgrupperna skall göra, och hur du kan välja grupp. Om vi hjälps åt behöver det här inte bli för betungande för några få.

Uppdaterad: 21 OKT 2019 21:19 Skribent: Patrik Herrlin
Epost: Adressen Gömd

Missa aldrig en nyhet!

Prenumerera på Sveas nyhetsuppdateringar och få dem direkt i din inbox!

Läs mer

Frågor?

Undrar du något?
Kontakta Svea KK här!

Länkar

  • Sveashoppen Kläder och mycket mer med Svea-profil! Alla köp ger en bonus till Svea!
  • Basset Blades Våra nya skridskoskoleskridskor kommer från konståkningsbutiken i Järfälla!
  • Norrköpings Skateshop Beställ klubbjackan här! Har även väska och tights med vår logga. Ange SVEA så får du 10% rabatt.
  • Showstore Rådmansgatan 59, har strumpor och lite klänningar mm. Syr upp på beställning. Ange SVEA och få 10% rabatt.
  • Svenska Konståkningsförbundet Allt om bl a tävlingar och regler
  • Allmänhetens åkning i Huddinge kommun. Här kan du hitta tider där alla är välkomna att åka skridskor.

 Arbetsgivaralliansen

Postadress:
Svea Konståkningsklubb - Konståkning
Björkängshallen, Sjövägen 23
14138 Huddinge

Kontakt:
Tel: 0701402509
E-post: This is a mailto link

Se all info