Här finns lite information som kan vara bra att veta inför säsongen.
Schemat syns direkt på hemsidan och finns även här. Det uppdateras ofta och ibland med kort varsel så det är viktigt att vara uppmärksam på ändringar. Ha för vana att titta på schemat innan varje träning.
Frånvaro
Du behöver anmäla din frånvaro till din tränare om du blir sjuk eller får förhinder att medverka på träningen. Blir du sjuk en längre tid vill vi att du kontaktar oss på
och din tränare.
Evenemang, tävling, extraträning samt läger i klubben regi
Under höstlov, jullov och sportlov har vi ofta tillgång till extra istimmar under dagtid. Dessa kan användas till att erbjuda extra träningtillfällen, programträning alt. anordna ett läger. Mer information om detta kommer på hemsidan under terminen.
Julshowen äger rum runt lucia, Vårshowen äger rum i slutet av huudsäsongen, vanligen sista veckan i mars. Klubben har två år anordnat en egen tävling, Sveaskäret som varit en stjärntävling.
Träning
Åkarna är indelade i träningsgrupper efter ålder och kunskap (inte efter vem man är kompis med). Tränarna lägger ner stort arbete på att göra så bra och jämna träningsgrupper som möjligt vilket skall respekteras.
Vi strävar efter att inte göra om grupperna alltför ofta, men om barn utvecklas i olika takt eller att grupperna fylls på underifrån kan omflyttningar ske under terminen. Detta kan innebära att åkare får byta träningsdagar. Räkna alltid med att träningsmängd, tider och dagar ändras mellan försäsong, huvudsäsong och eftersäsong.
Före varje ispass skall åkare på egen hand värma upp minst 15 min för att undvika skador. Efter ispass skall åkaren ägna c:a 10 min till stretching.
Träningskläder
Som tävlingsåkare behöver du inte längre ha hjälm på dig. Oavsett om du har långt eller kort hår är det däremot obligatoriskt med uppsatt hår, tofs, fläta, hårband eller motsvarande. Det är väldigt viktiga att inget hår hänger i ansiktet som stör vid exempelvis hopp eller piruetter osv.
Under isträning används tajta kläder. Tränarna måste kunna bedömma din teknik och hållning. Mysbyxor eller tröjor med huva är inte tillåtet, då du kan fastna med skridskon. Kjol/klänning skall sluta väl ovan knä.
Till fysträningen är det viktigt med anpassade kläder och joggingskor, välj kläder efter väder och aktivitet. Glöm inte vattenflaska och hopprep!
Trivselregler
Kom i god tid till träningen så att du hinner värma upp. Har träningen börjat är det störande för tränaren och de andra barnen med eftersläntrare.
Vi är justa kompisar, vi har en god ton i omklädningsrum och på isen.
Vi fotar / filmar inte dom som inte vill.
Vi pratar svenska för allas delaktighet, både på och utanför isen.
Respektera alla åkare på isen och visa hänsyn. Åkare som åker sitt program har företräde övriga åkare aktar på sig.
Vi ber även speciellt föräldrar att respektera både tränarnas och åkarnas paus mellan träningspass. Kontakta hellre tränare per mail om nödvändigt. Inga föräldrar i omklädningsrummen, detta är åkarnas fredade zon!
Allmänna frågor får ni gärna ställa till styrelsen antingen per mail eller direkt om vi är på plats.
Test
Första testet man tar heter tävlingstest, kostnad 300kr. Då får man ett konståkningsmärke samt ett testkort. Detta kort är en värdehandling som man ska spara och ha med sig på tester framöver.
Att testa kostar ca 250 kr och resttest kostar ca 150 kr. Detta betalas oftast kontant/Swish till arrangerande klubb på plats.
Avgifter
Tävlingsåkare faktureras månadsvis för perioden augusti till och med maj. Fakturering sker i förskott för kommande månad. Den första fakturan som avser augusti kommer dock att skickas ut i september, efter det att tränarna har meddelat vilka grupper som gäller. Nivån på träningsavgiften
beror främst på träningsmängd.
Skulle oväntade större förändringar ske som påverkar årets budget kan avgifterna komma att justeras.
Medlemsavgift i klubben kostar 50 kr/år. Licensavgift för tävlingsåkare kostar 350kr för säsongen 2020/2021 och är en obligatorisk försäkring som klubben är skyldig att inneha för samtliga sina tävlingsåkare och de som ska testas under året. Båda dessa avgifter faktureras i regel samband
med den första fakturan för säsongen.
Anmälan till Elitserien kostar 1500kr/halvår och A-tävlingar kostar 500 kr/halvår. Denna avgift faktureras aktuella åkare separat.
Avgift vid uppsägning av plats
Uppsägning av sin plats sker skriftligen till styrelsen (
). En uppsägningstid på minst en kalendermånad tillämpas, d.v.s. t.o.m. den sista i nästföljande månad. Åkaren har rätt till ordinarie träning under hela uppsägningstiden.
Tävlingar
De olika tävlingsformerna indelas i Stjärntävlingar (C-åkare), Klubb-tävlingar (B-åkare), A-tävlingar (för A-åkare) samt Elitserien (för A-åkare som har kvalificerat sig till denna).
Tävlingsmusik och program får du av din tränare. Musiken väljs i samråd mellan åkare och tränare, så att båda känner sig nöjda. Normalt behålls samma musik i två år, men programmet justeras efterhand som du lär dig nya saker. Längden på programmet varierar beroende på tävlingsklass, kortast är minior C på 2 minuter. Vid byte av tävlingskategori byts normalt både musik och program eftersom du då behöver ett längre program. Ny kostnad för program tillkommer då.
Anmälan till tävling
När tränaren har meddelat att man är klar med sitt tävlingsprogram är man redo att börja tävla. Du behöver inte längre anmäla dig till de tävlingar som tränarna valt ut, istället avanmäler du dig från de tävlingar du inte kan/vill delat i. Se mer i dokkumentet ovan eller under tävlingsanmälan.
Föräldrarengagemang
Det finns många arbetsuppgifter under året i en konståkningsförening. Endast tränare är avlönade, allt annat arbete sker ideellt. Samtliga föräldrar till tävlingsåkare förväntas därför hjälpa till på ett eller annat sätt. I samband med test, shower, läger och Sveas tävlingar behövs många som hjälps år att arrangera. Föräldrar vars barn är anmälda till läger eller test förväntas kunna ställa upp och hjälpa under några timmar eller med inköp osv. Under året behövs ansvariga till skridskoskolan för närvaro, föräldrakontakt och märkesförsäljning. Vi behöver en engagerad grupp för att anordna försäljningar, sponsring och söka bidrag. I början av terminen kommer mer information om vad de olika arbetsgrupperna skall göra, och hur du kan välja grupp. Om vi hjälps åt behöver det här inte bli för betungande för några få.