Nyheter från föreningen
Höjdpunkter från en intensiv tävlingsvecka
27 nov
Höjdpunkter från Tibro och Salem
13 nov
Presentöverlämning till Linda
23 okt
Höjdpunkter från DM i Bromma
22 okt
Höjdpunkter från Nationella serien i Göteborg
8 okt
Höjdpunkter från Maxi Haninge Pokalen
7 okt
Varmt välkommen till vår nya konståkningstränare, Aleksandr
4 okt
Välkomna till föreningstävling 2 oktober 17:45
22 sep
Digital föreläsning: Coachande Konståkningsförälder
24 aug
Svea söker tränare
18 aug
Tips inför första träningstillfället
3 sep, 14:30 0 kommentarer
Nu är det snart dax för skridskoskola!
Här är några tips för att få en bra start på säsongen:
⏰ Kom 10-15 minuter innan
Det tar tid att knyta skridskor och barnen kan vara lite nervösa innan de kliver ut på isen.
👱♀️Sätt upp håret under hjälmen
Även om man har hjälm kommer håret lätt framför ögonen och blir det en säkerhetsrisk för både en själv och andra ute på isen.
Hjälm med namnskylt
Skriv barnets namn på en bit silvertejp eller maskeringstejp och fäst den framtill på hjälmen. Då lär sig tränarna barnens namn snabbare och det blir roligare på isen. Cykelhjälm är inte tillåtet utan ska vara anpassad för användning på is,
⛸️ Skridskor och hårda skydd
Låter självklart men ibland händer det att man glömmer det allra viktigaste.
🧤 Fingervantar
Det behövs inga tjocka vantar ute på isen. Det är bättre med smidiga fingervantar. Ta gärna med ett extra par om de första blir våta!
🧣Smidiga kläder
Hallen är sval men barnen får ofta upp värmen när de rör sig ute på isen. Klä gärna barnen enligt flerlagers-principen så att man kan ta av sig vareftersom.
🦺 Funktionärer finns på plats
På plats i hallen finns funktionärer med gul väst som gärna hjälper till. Om de inte kan svara på era frågor, mejla till skridskoskola@sveakk.se. Föräldrar får gärna vara inne i ishallen, hjälp då gärna till när det behövs
Viktigt: Välj rätt storlek på skridskon
20 aug, 14:06 0 kommentarer
För att minimera risken för skador och smärta bör skridskon vara högst 10 millimeter längre än foten (innermått). Att använda för stora skridskor resulterar i att foten inte stabiliseras korrekt inuti skridskon, vilket ökar risken för benbrott, särskilt för åkare som utför hopp och avancerade rörelser. Skridskornas utformning är baserad på sulan, och därför måste hålfoten placeras på rätt ställe. Om skridskorna är för stora är det vanligt att känna smärta under hålfoten. Dessutom kan blodcirkulationen blockeras. Det är viktigt att skridskor sitter ordentligt för att undvika dessa problem och för att säkerställa bästa möjliga åkupplevelse.
Mät foten
Mät fotens längd, lättast är det att använda en mätsticka. Har du ingen mätsticka att tillgå rekommenderas att mäta storleken med ett vanligt A4-papper:
1. Lägg ett papper på golvet intill en vägg och se till att pappret inte åker under golvlisten.
2. Ställ dig på pappret med hälen intill väggen och lägg din tyngd på foten.
3. Gör märke för längsta tån. Tips är att ställa en bok framför tån och sedan dra ett streck för att få exakt mått. Se till så att du inte får med pennans tjocklek i ditt mått.
4. Mät fotlängden så exakt som du kan i millimeter, gärna på båda fötterna då de inte alltid är exakt lika långa. Lägg därefter på 5-10 mm så får du skridskons storlek.
Läs mer om skridskor och utrustning här.
Skridskor vi rekommenderar
20 aug, 14:02 0 kommentarer
Det är bra att från början åka på en konståkningsskridsko med taggar. Vi avråder från "hobbyskridskor" från vanliga sportbutik då de inte ger tillräckligt med stöd för vristen vilket resulterar i en sned fotställning. Som åkare står man 3-4 cm ovan isen på en smal skena där skenan ska bilda 90° mot isen. Vristen behöver därför stöd av en känga med kraftigt och stadigt skaft, något som hobbyskridskorna inte erbjuder. Därutöver är skenorna generellt av dålig kvalitet på hobbyskridskon och kommer försvåra åkarens förmåga och inlärning på isen.
Vi rekommenderar följande märken och modeller för barn i skridsko- och konståkningsskolan:
- Märke Jackson, modell Excel eller Artiste
- Märke Edea, modell Tempo eller Motivo
- Märke Risport, modell Venus, Graf eller Wifa
När åkaren avancerar i sin åkning och börjar med hopp behövs en styvare skridsko, t.ex. Edea Overture. När man börjar träna på dubbelhopp behövs en ännu styvare sko såsom Edea Chorus.
Nya skridskor kan kännas dyrt men skridskorna har ofta ett bra andrahandsvärde. Begagnade skridskor finns att köpa i olika köp- och sälj-grupper på till exempel Facebook. Om ni köper begagnade skridskor ska ni noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen är utan veck (s.k. ”knäckt” skridsko)
För en bra passform och för att minimera risken för skador eller att du får ont i foten bör innermåttet på skridskon vara 5 mm längre än foten. Den får dock max vara 10 mm längre än foten. Tänk på att använda en tunn strumpa för att foten ska få så bra kontakt med skon som möjligt.
Kommande aktiviteter
Fre 15/12
16:15-17:15 |
Skridskoskola fredagar
Björkängshallen B |
Lör 16/12
11:00-12:00 |
Mini-Show: Jul🎄
Visättra sportcenter |
Lör 16/12
12:00-13:20 |
Tävlingsuppvisning (C-Åkare)
Visättra sportcenter |
Lör 23/12
08:00-22:00 |
Julledigt 🎄
Ingen träning |
Sön 24/12
08:00-22:00 |
Julledigt 🎄
Ingen träning |
Mån 25/12
08:00-22:00 |
Julledigt 🎄
Ingen träning |
Tis 26/12
08:00-22:00 |
Julledigt 🎄
Ingen träning |
Sön 31/12
08:00-22:00 |
Nyårsledigt 🎆
Ingen träning |
Mån 1/1
08:00-22:00 |
Nyårsledigt 🎆
Ingen träning |
Lör 13/1
08:00-18:00 |
⛸️ Sveaskäret 2024 (C och B-Åkare)
Visättra sportcenter |