Hoppa till sidans innehåll

Att åka i skridskoskola


Skridskoskolans elever delas in i grupper efter kunskapsnivå. Precis som i simskolan har vi märken som representerar vissa moment vi tränar på och lär oss. Det är tränaren som avgör när man har klarat ett märke. Under fliken ”Skridskoskolemärken” kan du läsa precis vilka moment som ingår.

Skridskoskola basgrupper, märke 0 – 8

Träningen är 1–2 timmar i veckan, beroende på kunskapsnivå och intresse. Vi tar emot barn från 4 års ålder och uppåt. På skridskoskolan delas barnen upp i grupper efter kunskapsnivå för att alla skall få så bra träning som möjligt.

Skridskoskola fortsättningsgrupper, märke 5–8

Om utrymme finns kommer de barn som har märke 5–8 kunna erbjudas träning i fortsättningsgrupp, vilket innebär tre tillfällen per vecka samt en timme fysträning under huvudsäsong. En bedömning görs om det finns tillfälle att erbjuda detta inför huvudsäsongens start. I annat fall fortsätter åkarna att åka inom skridskoskolan.

Till julavslutning och våravslutning deltar alla grupper i en avslutningsshow och får visa upp sina nya kunskaper för publik.

Märkestagning sker oftast sista veckan i månaden. Vi försöker hålla gruppindelningen för barnen varje period. Vid varje ny period sker ny gruppindelning. Uppflyttning till fortsättningsgrupper sker inför huvudsäsong och i mån av plats.

Skridskoskolemärkena finns att köpa för 50 kr, från den skridskoskoleansvariga i ishallen.

Tips och regler för kläder finner du under fliken ”Skridskor och kläder”. Glöm inte att kolla vår egen köp/sälj sida ifall du är ute efter skridskor eller kläder.

Vad händer efter skridskoskolan?

Efter att du klarat skridskoskolans 8 märken börjar du träna för att klara grundtesterna, Fri Grund och Basic grund (mer information om konståkningens testsystem kan du läsa om under fliken testsystem). Efter genomförda grundtest räknas du som tävlingsåkare. Att ”ta ett test” innebär att man visar upp de moment som ingår (se fliken tävlingsåkare / testsystemet ) för två externa domare. Det är alltså inte längre din tränare som bedömer dina färdigheter. Före första testet behöver du ett testkort och en åkarlicens. Licensen kostar idag 290kr, ett testkort köper du för 20 kr från klubben. Klubben administrerar licenserna (betalas på månadsfakturan). När du har klarat Fri Grund får du, om du vill, åka utan hjälm. Att göra ett test kostar oftast 200kr och betalas kontant till anordnande klubb. Efter att du tagit fri och basic grund blir du överflyttad till tävlingsgrupp. Överflyttning sker inför säsongsstart och i mån av plats.

Trivselregler

 • Kom i tid till träningen. Har träningen börjat är det störande för tränaren och de andra barnen med eftersläntrare.
 • Säg hej till den förälder som står och bockar av närvaron
 • Det är inte tillåtet att gå ut på isen före tränaren.
 • Gå på toaletten före träningen.
 • Håret ska vara uppsatt under hjälmen.
 • Om man har ont någonstans, måste gå på toaletten eller vila – säg till tränaren innan du går av isen.
 • Be dina föräldrar lära dig att knyta skridskorna. Du bör kunna knyta dina skridskor när du är 8 år, eller tar märke 8!
 • Föräldrar eller andra personer som följer med för att titta på träningen hänvisas till läktaren eller cafeterian. Det är förbjudet att stå i spelarbåsen, dels eftersom skorna kan vara smutsiga och smutsen kan förstöra skenorna och dels för att inte störa i träningen.
 • Barn som behöver hjälp att knyta skridskor byter om i ishallen. Omklädningsrum är till för åkare och tränare som behöver pausa, prata och byta om.
 • Inga föräldrar i omklädningsrummen!
Uppdaterad: 27 SEP 2018 18:48 Skribent: Christian Gnosspelius
Epost: Adressen Gömd

Missa aldrig en nyhet!

Prenumerera på Sveas nyhetsuppdateringar och få dem direkt i din inbox!

Läs mer

 

Länkar

 • Sveashoppen Kläder och mycket mer med Svea-profil! Alla köp ger en bonus till Svea!
 • Basset Blades Våra nya skridskoskoleskridskor kommer från konståkningsbutiken i Järfälla!
 • Norrköpings Skateshop Beställ klubbjackan här! Har även väska och tights med vår logga. Ange SVEA så får du 10% rabatt.
 • Showstore Rådmansgatan 59, har strumpor och lite klänningar mm. Syr upp på beställning. Ange SVEA och få 10% rabatt.
 • Svenska Konståkningsförbundet Allt om bl a tävlingar och regler
 • Allmänhetens åkning i Huddinge kommun. Här kan du hitta tider där alla är välkomna att åka skridskor.

 

Postadress:
Svea Konståkningsklubb - Konståkning
Siv Jönsson Westerlund, Bergakungsvägen 12
14141 Huddinge

Kontakt:
Tel: 0702905609
E-post: This is a mailto link

Se all info